Schimbări in Piața de Echilibrare de la 1 ianuarie 2021

Nivel 3

echil1.JPG

Piaţa de echilibrare (PE) face legătura între partea comercială și partea tehnică în procesul de echilibrare al SEN, având un impact major asupra activităţii tuturor companiilor active în piaţa de energie electrică din România.

Datorita modificarilor cerute de legislatia Europeana se fac anumite schimbari obligatorii in Piaţa de echilibrare, care vor modifica puternic impactul acesteia asupra costurilor cu echilibrarea a participantilor la piata.

Una din modificari este introducerea unui pret unic la care se face decontarea dezechilibrelor, indiferent de sensul acestuia. Acest pret va fi cel platit sau primit pentru fiecare MWh aflat in dezechilibru indiferent de sensul acestuia.

Implementarea pretului unic de dezechilibru in Romania se va face incepand din ianuarie 2021 urmand ca primele calcule cu noul pret sa se desfasoare in februarie 2021.

Din experienta Europeana a pietelor in care functioneaza conceptul de pret unci de dezechilibru s-a observat o reducere importanta a fluxului de numerar intre participantii la piata si operatorul pietei de echilibrare. Acest pret reflectă valoarea energiei de echilibrare în timp real, fără costuri sau venituri suplimentare care să implice un proces ulterior de redistribuiri.

Aplicând regulile de determinare a prețului de dezechilibru și condițiile de plată a dezechililibrelor, stabilite de regulamentele europene, PRE-urile nu vor mai fi penalizate doar după semnul prețurilor de ofertă, indiferent de sensul dezechilibrului, ca în prezent.

Tot de la 01.01.2020, a ramas stabilita, conform Ordinului ANRE nr. 63/2020, aplicarea intervalului de decontare de 15 minute pentru piata de echilibrare. Intervalul de 15 minute se aplică proceseor de ofertare, notificare si transmitere a declarațiilor de disponibilitate.

Scurtarea intervalului de dispecerizare aduce mai multa flexibilitate in piata si mai multa precizie in decontare, in special in calcul valoric al dezechilibrelor PRE.

Pentru participanții la piață este foarte importantă urmarirea întregului proces de implementare al noilor reguli de piata, in special perioada tranzitorie de verificare a modului de stabilire a pretului unic de dezechilibru, perioada care va fi precizata de ANRE in noul ordin, asteptat in luna noiembrie a acestui an.

Competente dobândite

 • IÎn urma participarii la seminar, evaluarea impactului schimbărilor așteptate de la 1 ianuarie 2021 va fi mult usurata. Participantul va putea să aibă în vedere modificările pieței de echilibrare asupra portofoliului său și să creeze strategii de ofertare pentru această piaț

Curricula:

 

 • Curricula de pregatire

 • Schimbari in cadrul pietei de echilibrare din ianuarie 2021

 • Introducerea unui pret unic de dezechilibru si a intervalului de decontare de 15 minute

 • Introducerea conceptului de agregator in piata de echilibrare

 • Etapele de implementare in platformele informatice

 • Experiente din alte piete si exemplu calcul de decontare

 • Noi reguli pentru notificari fizice

 • Date publice si interpretarea lor

 • Etape viitoare de implementare a reglementarilor Europene in Romania

​Costul cursului

 • 600 lei/persoană;

Pentru membrii AFEER:  

 • 390 lei/persoană sau 2 puncte AFEER+