Bazele PieÈ›ei de Gaze Naturale din România
Nivel 1
26 februarie 2024
În piaÈ›a de gaze naturale din Romania sunt licenÈ›iaÈ›i peste 100 de furnizori de gaze naturale din care peste 30 sunt furnizori impliciÈ›i, peste 20 de traderi È™i 6 producători (din care 2 mari). Domeniile direct implicate în piaÈ›a de gaze naturale în care îÈ™i desfășoară activitatea angajaÈ›ii acestor companii sunt cele de tranzacÈ›ionare pe diferite pieÈ›e de gaze naturale, ofertare, contractare, notificare fizica, facturare, raportare, alocare, prognozare.
Alături de acestea, în companiile din domeniul gazelor naturale exista activități suport cum sunt cele financiare, controlul calității, etc.
Chiar È™i pentru personalul implicat în activitățile suport, la angajare, companiile în domeniu considera un avantaj cunoaÈ™terea elementelor de piață a gazelor naturale. Membrii AFEER au solicitat de multe ori organizarea de seminarii pe diverse subiecte specifice activității de trading/furnizare, precum È™i invitarea de traineri specializaÈ›i în domenii de niÈ™e. În plus, există o rata de reîmprospătare a personalului care necesită o pregătire de bază.
În acelaÈ™i timp, furnizorii au colaboratori care facilitează încheierea de contracte de furnizare la consumatori È™i pentru care, noÈ›iuni amănunÈ›ite despre piaÈ›a de gaze naturale, le conferă o mai mare credibilitate.
Totodată mulÈ›i dintre consumatori care nu au dobândit o putere de negociere ridicată, consumatori care vor sa fie conÈ™tienÈ›i de deciziile lor, pot dobândi o mai mare informare È™i implicit o capabilitate decizională fundamentată.
Cui se adreseaza
Cursul se adresează persoanelor care doresc să obÈ›ină/deÈ›ină cunoÈ™tinÈ›e mai amănunÈ›ite despre piaÈ›a de gaze naturale din Romania, vizează să se angajeze sau sunt nou angajaÈ›i într-o companie de furnizare/producere gaze naturale, sunt nou angajaÈ›i într-o companie de furnizare a energiei electrice. Deasemenea cursul isi doreste sa imbunatateasca cunostiintele consumatorilor care doresc sa înÈ›eleagă mai bine piaÈ›a de gaze naturale È™i ofertele primite;
Competente dobandite
Cursantul va cunoaÈ™te elementele principale ale sectorului, rolul participanÈ›ilor din domeniul gazelor naturale, al instituÈ›iilor (ANRE, OPCOM, Consiliul Concurentei). Va putea să definească intreg lantul valoric, cum interactioneaza operatorii tehnici cu cei comerciali, să inteleaga unitatile de masura si variatiile induse de acestea. Va putea înÈ›elege diferitele tarife de transport È™i distribuÈ›ie, inmagazinare si echilibrare (ce reprezintă, de unde le poate prelua, când se schimbă). Cursantul va cunoaÈ™te categoriile de pieÈ›e de gaze naturale: angro È™i retail È™i va avea si o introducere in limitarile si oportunitatile acestui sector. Va înÈ›elege componenÈ›a unei oferte către consumator, a unei facturi (angro È™i retail), datele furnizate de Operatorii de distributie si Transport. Va înÈ›elege elemente de baza din contractele utilizate. Va înÈ›elege la nivel general noÈ›iunile de cod de retea si operatiuni import / export / back-haul.
Curriculum de pregatire:
-
Productia gazelor naturale - cum se formeaza si cum se exploateaza gazele naturale
-
Transportul si distributia gazelor naturale
-
Separare, Filtrare, Masurare, Reglare, Odorizare
-
Masurare in unitati de energie
-
Zone de calitate si modul de determinare a puterii calorifice in Romania
-
Sistemul de Transport Gaze European
-
-
Depozitarea gazelor naturale -yipuri de depozite de gaze naturale si limitari tehnice
-
Piata de gaze
-
Modul de formare a pietei de gaze in Romania
-
Reglementari privind piata de gaze naturale
-
-
Piata en detail de gaze naturale din Romania
-
Tipuri de consumatori
-
Modalitati de facturare pe value chain
-
Regimul TVA si alte taxe in factura clientului final
-
Profile si prognoze de consum
-
Procesul de schimbare al furnizorului
-
Modalitati de gestionare a portofoliului de furnizare pe diferite orizonturi de timp
-
-
Piata en gros de gaze naturale din Romania
-
Piete engross – detaliere si relatii intre acestea
-
Flexibilitatea livrarilor; echilibrarea
-
Huburi de tranzactionare
-
Costul cursului
1500 lei/persoana;
Discount pentru membrii AFEER:
975 lei/persoana