top of page

EU Regulations in power sector

Nivel 3

bec.JPG
20 April 2023

Cursul se desfasoara in limba engleza 

Energia și în special electricitatea reprezintă un fundament indispensabil al societății moderne și, în calitate de competență comună între Uniunea Europeană și statele membre, reprezintă un domeniu critic și dinamic al politicii, politicii și reglementărilor - într-adevăr, sectorul energetic a fost un fundament al precursorului Uniunea Europeană, Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului. Pentru a accelera și a asigura o tranziție verde rapidă către o Europă net zero până în 2050 sau chiar mai devreme, sectorul energetic este crucial. În special, sectorul energiei electrice va juca un rol cheie prin electrificarea cuprinzătoare prin utilizarea surselor de energie regenerabilă, iar toate acestea urmează să fie conduse pe baza unui cadru bazat pe piață de liberalizare progresivă, integrare tot mai rapidă a piețelor și implementare. a surselor regenerabile și transformarea consumatorilor în consumatori activi pentru a lua parte la transformarea ecologică – așa cum este încapsulată în Pachetul Energie Curată.

Ca obiectiv comun al Uniunii Europene, în timp ce o competență comună, politica energetică și obiectivele de decarbonizare (precum și cadrul de proiectare a pieței) sunt implementate printr-o serie de directive UE care trebuie transpuse și reglementări UE cu efect direct și imediat, astfel încât să ia în considerare specificul statelor membre, asigurând în același timp un nivel minim de armonizare în întreaga Uniune. Și, bineînțeles, pe măsură ce electricitatea trece peste granițe, la fel și impactul legislației UE în domeniul energiei electrice ajunge dincolo de peisajul energetic european mai larg, cu implementare secvenţială (și oarecum adaptată) și în părțile contractante ale Comunității Energiei.

Traiectoria generală a cadrului de reglementare energetică al UE, care conduce tranziția ecologică pe baza piețelor de energie care stimulează investițiile și a integrării tot mai profunde a piețelor naționale într-o piață unică europeană a energiei, a fost afectată semnificativ de criza energetică. Confruntate cu presiunile (socio-)politice de a răspunde și de a răspunde rapid, statele membre au adoptat măsuri care ar fi fost de neconceput cu doar câțiva ani mai devreme, din cauza divergenței lor față de principiile de lungă durată ale UE. Aceste măsuri la nivel național au influențat în mod semnificativ cursul răspunsului politic la nivelul UE la criza energetică și cadrul de măsuri temporare de criză valabil în prezent – care, la rândul său, influențează măsurile la nivel național.

Vârtejul intervențiilor de criză asupra funcționării pieței, ca urmare a volatilității prețurilor de tip rollercoaster și a creșterilor de preț care ating niveluri fără precedent, a deschis, de asemenea, o discuție mai largă cu privire la necesitatea modificării designului fundamental al pieței europene a energiei electrice. În timp ce problema reformei sau îmbunătățirii pieței a fost deschisă din 2021, cu pachetul propus Fit for 55 pentru a îmbunătăți cadrul stabilit de Pachetul pentru energie curată și a crește ambițiile de decarbonizare până în 2030, criza energetică a remodelat conversația, unii punând sub semnul întrebării proiectarea fundamentală a pieței europene de energie electrică – și, cel mai recent, Comisia Europeană a început procesul de pregătire a unei propuneri legislative de modificare a Pachetului Energie Curată. Cum sunt aliniate propunerile cu traiectoria pe termen lung a obiectivelor și cadrelor politice ale UE de până acum și în ce măsură vor deveni permanente măsurile temporare induse de criză?

Cursul prezintă o privire de ansamblu în trei părți a cadrului de reglementare al UE pentru piața de energie electrică, astfel încât să ofere participanților o înțelegere generală a cadrului „de bază” cheie, așa cum sa dezvoltat în ultimele două decenii, a abaterilor de la acesta în timpul crizei energetice. și convergența ambelor în discuția foarte largă și complexă privind proiectarea viitoare a pieței energetice, echipându-le astfel cu cunoștințele necesare pentru a înțelege și a urmări evoluțiile viitoare în această dezbatere la un punct de cotitură o dată la o generație în peisajul energetic al UE.

 

Cursul se adresează persoanelor  care

  • Cursul se adresează persoanelor cu un mediu profesional, academic sau general care doresc să-și extindă cunoștințele și înțelegerea sectorului european al energiei electrice, cadrul de reglementare care îl guvernează la nivelul UE și interacțiunile cu măsurile la nivel național în timpul crizei energetice (și dincolo).

 

Curricula de pregatire

  • Partea 1: Decenii de dezvoltare – Reglementări și legislație la nivelul UE care promovează integrarea pieței europene de energie electrică

  • Partea 2: Vremuri de turbulențe – Măsuri de intervenție și legislație de urgență în timpul crizei energetice

  • Partea 3: Pregătire pentru viitor – Reforma pe termen lung în umbra presiunilor pe termen scurt

Costul cursului

  • 1000 lei/persoană;

Pentru membrii AFEER:  

  • 650lei/persoană sau 3 puncte AFEER+

bottom of page