top of page

Influenta productiei distribuite asupra retelei de joasa tensiune

Nivel 2

BPEE

13 aprilie 2021

In contextul dezvoltarii intense a prosumerilor, respectiv a punctelor distribuite de productie racordate la reteaua de joasa tensiune, devine din ce in ce mai importanta evaluarea impactului acestora asupra retelei de distributie a energie electrice.

Difuzarea mare a productiei bazate pe SRE in retea poate reprezenta un factor important mai ales in zonele unde condițiile de mediu permit un nivel ridicat de productivitate, in special pentru sistemele fotovoltaice.

In plus, costurile din ce in ce mai reduse de instalare a modulelor fotovoltaice si intarirea reglementarilor privind prosumatorii  reprezinta un factor suplimentar puternic pentru cresterea penetrarii regenerabilelor. Cu toate acestea, o pătrundere semnificativă a instalatiilor fotovoltaice în reteaua de distributie poate provoca congestionarea liniei de conexiune și modificari ale tensiunii, reducând stabilitatea retelei și nivelurile de calitate a energiei electrice. Mai mult decat atat, datorita caracterului discontinuu si greu previzibil al productiei de energie electrica din surse regenerabile (dependenta de disponibilitatea agentului primar – vant/soare) in sistemul energetic apar variatii mari de circulatii intre diverse noduri ale retelei si cresterea pierderilor in reteaua de distributie.

Din aceste motive, trebuie avute in vedere influenta acestora la dimensionarea retelei de distributie  pentru a evita o functionare la nivel critic al retelei.

În aceasta perspectiva, trebuie realizată o evaluare a instalației fotovoltaice maxime instalabile pentru a intelege potențialul PV real intr-o retea de distributie existenta.

Competente dobândite

  • Cursantul va cunoaște modul cum producatorii racordati in reteaua de distributie de joasa tensiune pot induce perturbatii in retea si astfel influenta calitatea energiei electrice

Curricula

 

  • Productia de energie electrica distribuita

  • Influenta conectarii regenerabilelor asupra retelei electrice de joasa tensiune

  • Efecte ale aparitiei prosumatorilor

  • Armonici

  • Regimuri nesimetrice si deformante in reteaua de joasa tensiune

Costul cursului

​500 lei/persoana

   -pentru pentru peste 20 participanti inregistrati sau membrii AFEER: 

                               325 lei/persoană

Termen inscriere  : 7 aprilie 2021

bottom of page