Utilizarea sistemelor de masurare inteligenta de catre agregatori
Nivel 3
23 Nov 2023
La nivel European agregatorii se adaptează modificărilor rapide de context. SMI (sistemele de măsurare inteligente) integrează noile tehnologii adoptate de producători / consumatori È™i au functii care pot ajusta modul în care Sistemul energetic funcÈ›ionează. Regenerabilele sau vehiculele electrice duc la descentralizare È™i interactivitate funcÈ›ională. Comercial, pieÈ›ele de flexibilitate la nivel de retail ajută la managementul circulaÈ›iilor de putere È™i creează mesajele de piață care determină schimbarea de comportament la utilizarea energiei electrice.
Contractele de flexibilitate la nivel de retail sau preÈ›urile flexibile oferite consumatorul final sunt din ce în ce mai populare. Acest curs isi doreste sa prezinta sumar contextul legislativ local, facilitățile echipamentelor sau ale platformelor din România È™i paÈ™ii specifici dezvoltării unui produs de flexibilitate. Contoarele fiind principala sursă de date în relaÈ›ia dintre agregator È™i utilizatorul de energie electrică, acestea sunt analizate prioritar. O dată cu finalizarea sistemelor automate de înregistrare È™i comunicare consum SMI, e de aÈ™teptat să se dezvolte platforme specifice. Scopul platformelor include deschiderea pieÈ›ei de flexibilitate în retail pentru agregatori. În aceste condiÈ›ii cunoasterea SMI reprezintă o oportunitate pentru agregatori pentru a putea construi produse care includ platforme de măsurare. Practic consolidarea celei de-a doua generaÈ›ii de sisteme SMI nu va fi realizată fără implicarea agregatorilor sau consumatorilor. Atât reglementările europene specifice cât È™i cea mai recentă formă a Regulamentului de furnizare includ prevederi specifice produselor flexibile. Un astfel de produs, presupune ajustarea verigilor lanÈ›ului valoric: planificarea È™i urmărirea sau analiza consumurilor, validarea È™i decontarea primară. Primul pas e analiza È™i adaptarea fluxurilor de date la noile cerinÈ›e.
Scopul sesiunii de training este de a descrie È™i explica rolul componentelor sistemelor de măsurare, implicaÈ›iile legale ale utilizării datelor È™i fluxurile tipice ale acestor date. În subsidiar sunt detaliate mijloacele la îndemâna agregatorului sau a furnizorului pentru a determina ajustarea de comportament a utilizatorului. Scopul principal fiind optimizărea costurilor cu energie electrică in dezechilibru. Cursul descrie elementele specifice măsurătorilor tipice È™i contextul actual de tranzacÈ›ionare din România. Prin analogie cu practicile europene prezentăm stadiul de implementare a sistemelor de telecitire evidenÈ›iind consecinÈ›ele asupra Furnizorilor. Vom analiza dezvoltarea de produse bazat pe echipamentele de măsurare È™i modificările de legislaÈ›ie în întâmpinarea amortizării È™ocurilor economice din piaÈ›a de energie.
Cursul se adresează agregatorilor, furnizorilor, firmelor sau persoanelor care doresc cunoaÈ™terea procesului de măsurare, a schimburilor de date È™i posibilităților de optimizare a fluxurilor aÈ™a cum rezultă din extinderea programului de implementare SMI în vederea înÈ›elegerii È™i sau dezvoltării produselor de flexibilitate în retail.
Curriculum
-
Introducere
-
problema măsurării si evoluția anticipată la nivel european
-
-
Descrierea soluțiilor de racordare și a sistemelor de măsurare pentru agregatori
-
măsurare directă, semi directă și indirectă
-
categorii de puncte de masura si corectii de masura
-
clase de exactitate, constanta grupului de măsurare, curbe de consum specifice
-
-
Elemente specifice transferului de date specific măsurătorilor
-
proces de măsurare „Orientat Obiect”
-
model Ebix si exemplificarea UML (uniform modeling language)
-
practica europeană și parametrii de performanță SMI
-
-
Construcția produselor de agregare - Cadru legal general
-
Regulamente specifice activitatii de masurare / agregare / furnizare
-
Reglementări europene referitor la măsurare
-
"Elementele administrative” ale unui punct de măsurare
-
-
Elementele de construcție a produselor de măsurare la agregator - Cadru specific
-
elementele de comunicare
-
aspectele financiare ale produselor „metering” la agregatori
-
considerații operaționale
-
-
Concluzii
Costul cursului
800 lei/persoana ;
Discount pentru membrii AFEER:
520 lei/persoana