Calificarea Furnizorilor de Servicii de Echilibrare

Nivel 3

calificare FSE.JPG

Lumea energetica a stabilit ca tinte: cresterea ponderii surselor regenerabile, digitalizarea proceselor tehnice si de comercializare a energiei electrice si implicarea tuturor utilizatorilor participanti activi in proces. Astfel, cota productiei de energie electrica din surse regenerabile este în creștere iar din ce in ce mai mult centralele electrice conventionale mari, care au reprezentat principala sursa flexibila de energie electrica, vor fi inlocuite de un număr mare de resurse energetice mici și distribuite cu posibilitati de dispecerizare limitate. Avand in vedere controlul limitat al productiei din resurse regenerabile, in paralel cu scaderea asteptata a posibilitatilor de reglaj in centralele conventionale, se preconizeaza o crestere abrupta a necesarului de energie de reglaj, atat pentru preluarea surplusului productiei regenerabile la un moment dat cat si pentru echilibrarea productiei cu consumul de energie electrica in orice moment.

Odata cu trecerea la o piata voluntara, la contractarea de rezerve cat mai aproape de timpul real, scaderea intevalului de dispecerizare la 15 minute, apare o uriasa oportunitate pentru participantii la piata de energie electrica (producatori, consumatori, prosumeri, detinatori de instalatii de stocare, furnizori agregatori sau agregatori independeti) de a accesa in mod voluntar piata de echilibrare, o piata relativ inchisa, care pana acum era disponibila doar pentru producatorii care puteau sa-si varieze productia de energie electrica, in cantitati mari, la comanda. Dupa cum se cunoaste, desi volumele de energie de reglaj nu sunt foarte mari, datorita pretului acesteia  defeint ca pret marginal si a rezervarii de capacitate, exista un mare potential de castig prin participarea la aceasta piata.

Seminarul organizat de AFEER Academy va permite tuturor poarticipantilor la piata sa-si evalueze propriul portofoliu astfel incat sa determine daca este eligibil de a fi calificat ca furnizor de servicii de echilibrare si in cazul in care nu este, cum poate deveni.

Competente dobândite

  • Cursantul va cunoaște procedura de calificare  si conditiile tehnice necesare pentru a putea furniza servicii de echilibrare.

  • Dupa seminar, participantul va putea evalua obiectiv posibilitatea companiei sale de a fi calificat ca furnizor de servicii de echilibrare si/sau ce masuri sunt necesare a fi luate in vederea calificarii

Oportunități

  • Oportunități la finalizarea programului: cunostiinte avansate asupra unui domeniu de nisa, care este asteptat sa aiba o dezvoltare rapida in viitorul apropiat.

Curricula de pregatire

 

 

  • Descrierea procesului de calificare a unui FSE;

  • Calificarea prealabila a furnizorilor de servicii de echilibrare;

  • Produse standard si specifice

  • Calificarea tehnica a UFR/GFR; procesul de calificare, date necesare a fi transmise; caracteristici tehnice necesare

  • Inregistrarea pe piata de echilibrare

Costul cursului

             600 lei/persoană ;

Discount pentru membrii AFEER:  

                                390 lei/persoană  sau  2 puncte AFEER+