top of page

Implementarea pretului unic de dezechilibru si a decontarii la 15 minute in piata de energie electrica din Romania

Nivel 3

echil1.JPG

Piaţa de echilibrare (PE) face legătura între partea comercială și partea tehnică în procesul de echilibrare al SEN, având un impact major asupra activităţii tuturor companiilor active în piaţa de energie electrică din România.

Datorita modificarilor cerute de legislatia Europeana se fac anumite schimbari obligatorii in Piaţa de echilibrare, care vor modifica puternic impactul acesteia asupra costurilor cu echilibrarea a participantilor la piata.

Una din modificari este introducerea unui pret unic la care se face decontarea dezechilibrelor, indiferent de sensul acestuia. Acest pret va fi cel platit sau primit pentru fiecare MWh aflat in dezechilibru indiferent de sensul acestuia.

Implementarea pretului unic de dezechilibru in Romania se va face incepand din ianuarie 2021 urmand ca primele calcule cu noul pret sa se desfasoare in februarie 2021.

Din experienta Europeana a pietelor in care functioneaza conceptul de pret unci de dezechilibru s-a observat o reducere importanta a fluxului de numerar intre participantii la piata si operatorul pietei de echilibrare. Acest pret reflectă valoarea energiei de echilibrare în timp real, fără costuri sau venituri suplimentare care să implice un proces ulterior de redistribuiri.

Aplicând regulile de determinare a prețului de dezechilibru și condițiile de plată a dezechililibrelor, stabilite de regulamentele europene, PRE-urile nu vor mai fi penalizate doar după semnul prețurilor de ofertă, indiferent de sensul dezechilibrului, ca în prezent.

Tot de la 01.01.2020, a ramas stabilita, conform Ordinului ANRE nr. 63/2020, aplicarea intervalului de decontare de 15 minute pentru piata de echilibrare. Intervalul de 15 minute se aplică proceseor de ofertare, notificare si transmitere a declarațiilor de disponibilitate.

Scurtarea intervalului de dispecerizare aduce mai multa flexibilitate in piata si mai multa precizie in decontare, in special in calcul valoric al dezechilibrelor PRE.

Pentru participanții la piață este foarte importantă urmarirea întregului proces de implementare al noilor reguli de piata, in special perioada tranzitorie de verificare a modului de stabilire a pretului unic de dezechilibru, perioada care va fi precizata de ANRE in noul ordin, asteptat in luna noiembrie a acestui an.

Cursul se adreseaza celor care:

 • doresc să obțină/dețină cunoștințe mai amănunțite privind modificările ce vor surveni in regulile pieței de echilibrare prin introducerea unui pret unic de dezechilibru

 • doresc să-și clarifice punctul de vedere privind influența schimbărilor asupra pieței de echilibrare și a decontărilor ulterioare

Curricula:

 

 • Noi reguli privind implementarea unui pret unic de dezechilibru;

 • Etapele de impementare in platformele informatice

 • Experienta pretului unic in alte piete

 • Calculul de decontare al pietei de echilibrare cu pret unic; exemple

 • Introducerea intervalului de decontare de 15 minute

 • Impactul modificarii intervalului de decontare de la 1 ora la 15 minute in alte piete

 • Noile reguli pentru notificari fizice; noile machete

 • Date publice si interpretarea lor

 • Etape viitoare de implementare a reglementarilor Europene in Romania

​Costul cursului

 • 600 lei/persoană;

Pentru membrii AFEER:  

 • 390 lei/persoană sau 2 puncte AFEER+

bottom of page